Interview ČT24

Včera jsem byl hostem Zuzany Tvarůžkové v Interview ČT24. Tématem byla finální auditní zpráva Evropské komise ke střetu zájmů premiéra Babiše.

▪️ Větší dotační podvod, než čerpání dotací holdingem pana premiéra jsem já osobně v životě neviděl.

▪️ Auditní zpráva je finální a konečná. ČR by ji měla akceptovat a vymáhat peníze po holdingu pana premiéra, abychom o ně nepřišli.

▪️ Není pravda, že paní ministryně Dostálová nemůže zveřejnit auditní zprávu. Podle vyjádření evropské ombudsmanky je zde v tomto případě veřejný zájem a zpráva má být zveřejněna.

▪️ Paní ministryně zároveň veřejně do médií o předběžné zprávě prohlašovala, že vše budou rozporovat a se zprávou byla seznámena. Nyní říká, že finální zprávu ani nechce číst. Tím si sama sobě protiřečí.

▪️ Pokud dá paní ministryně audit k Evropskému soudu, vystaví Českou republiku riziku, že o tyto peníze nenávratně přijdeme. Nebude je možné použít na školky, dálnice apod.

▪️ 98 % takových soudů dopadá tak, že vyhraje Evropská komise. Evropský právní servis připravoval podklady pro audit a u soudu to bude obhajovat. Je více než pravděpodobné, že soud pro ČR dopadne špatně.

▪️ Českou republiku by tímto krokem paní ministryně připravila české daňové poplatníky o téměř půl miliardy korun.

Na celý rozhovor se můžete podívat ZDE.